Deze week botste ik op de volgende kop in de krant: “Projectmanager wordt een knelpuntberoep in België”. Goed nieuws voor mij, want dat betekent minder concurrentie. Maar wat doet een projectmanager nu eigenlijk? Moet je daarvoor iets speciaals hebben gestudeerd? Kan iedereen met een beetje logisch verstand de job én de bijbehorende verantwoordelijkheid aan? Dat lijkt alvast niet evident, want het vak van projectmanager wordt meer en meer als apart specialisme beschouwd. Hieronder beantwoord ik vijf prominente vragen over projectmanagement.

Wat doet een projectmanager?

Ik maak het je makkelijker en verdeel deze ene hoofdvraag in vijf deelvragen.

1.Wat is een projectmanager?

Een projectmanager begeleidt een project en zorgt ervoor dat alle doelstellingen behaald worden. Eerst zorgt hij voor een goede omschrijving van de verschillende taken, dan plaatst hij die taken in een tijdlijn en wijst ze aan verschillende mensen toe.

Wat doet een projectmanager vervolgens? Hij zorgt ervoor dat:

  • die taken worden opgevolgd,
  • iedereen op de hoogte is van wat hij moet doen,
  • en alle deadlines gehaald worden.

Dat alles vereist uiteraard een zekere mate van zelfstandigheid, leiderschap, intelligentie, inzicht en praktisch organisatietalent. Het wordt al meteen duidelijk dat deze job niet voor iedereen is weggelegd. Bovendien – en dat is zeker niet te onderschatten – is een projectmanager een sociaal vaardig persoon met goede communicatieskills, een brede algemene kennis naast een diepgaande kennis van het betreffende vakgebied. Iemand als freelance projectmanager Bart Van de Cloot dus.

2. Kan ik een projectmanager gebruiken voor mijn kleine horecazaak?

Tuurlijk kan je een projectmanager gebruiken, en zeker als je een kleine zaak hebt, want dan komen er al zo veel taken op je af. Een goede projectmanager inschakelen kan een enorm grote hulp betekenen, omdat je hem of haar ongeveer alle taken kan toevertrouwen.

Een projectleider doet alles wat jij normaal als zaakvoerder doet. Dat houdt heel veel in:

  • menukaarten opmaken,
  • bestellingen plaatsen,
  • afspraken maken met leveranciers,
  • personeelsplanning opmaken,
  • personeel opleiden,
  • zorgen voor een correcte service en een goede planning…

3.Kan een projectmanager me helpen met de opening van mijn zaak?

Ook dit aanbod krijgt een prominente plaats toebedeeld. In aanloop naar de opening van een nieuwe zaak zorgt een projectmanager voor de nodige én welkome ondersteuning. Hij heeft maar één doel: van die opening een succes maken. Hij stelt daarvoor zijn specifieke knowhow ter beschikking, gebaseerd op jarenlange ervaring.

Bovendien zal hij de allerbeste leveranciers in zijn uitgebreide netwerk aanspreken om de opening van je zaak zo goed mogelijk voor te bereiden. Hij neemt je ontzettend veel werk uit handen zodat jij je kan richten op de zaken die jou het best liggen, zoals personeel aanwerven, concepten uitwerken…

4.Welke tools gebruikt een projectmanager?

Een projectmanager werkt met efficiënte planningstools die hij in realtime deelt met het team. Op die manier is het volledige team altijd op de hoogte van de laatste update. Iedereen weet constant wie welke taak moet uitvoeren tegen wanneer.

Het grote voordeel hierbij? Als zaakvoerder volg je alles van op een afstand mee op. Een projectmanager werkt bovendien met een eenvoudig en supersnelle communicatietool zodat alle tijdverlies uit den boze is. Een aantal voorbeelden van planningstools zijn Slack, Workcast en Asana.

5.Is een freelance projectmanager duur en wat is de return ervan?

Ik geef het grif toe, een freelance projectmanager is niet goedkoop. Ik werk nu eenmaal als zelfstandige en daar komen de nodige kosten bij kijken. Die kosten kan je echter incalculeren, omdat de duur van het project bepaald is, liggen die op voorhand vast. Maar als je berekent wat je voor die prijs terugkrijgt aan kennis en expertise, dan is er helemaal geen sprake van weggegooid geld.

Kort samengevat, wat doet een projectmanager?

Ik geef je de mogelijkheid én de tijd om jezelf te concentreren op je hoofdtaken. Jij kan je hoofd vrijmaken voor de écht belangrijke dingen in je zaak.

Behoefte aan ondersteuning in je zaak? Ja? Doe dan een beroep op een ervaren projectmanager als mezelf, Bart Van de Cloot. Ik slaag erin alles in de juiste banen te leiden en de doelstellingen te halen! Neem zeker contact met me op.