Hoe je kosten terugdringen? Zoek je manieren om je kosten te verkleinen zodat je meer nettowinst overhoudt? Bekommer je dan eerst om de volgende 5 basiszaken. Pas nadat dit voorbereidende werk achter de rug is, begin je met het optimaliseren van je kosten.

1 – Meet alles, want meten is weten

Het klinkt zo logisch, maar veel mensen vergeten deze eerste uiterst belangrijke stap. Om goed je kosten te kunnen controleren, moet je die eerst kennen. Zorg er dus voor dat je weet wat je theoretische kosten zijn. Deze gegevens kan je trouwens goed gebruiken bij de onderhandelingen met je leveranciers. Als je goed voorbereid aan die gesprekken begint, neem je een flitsende start en maak je een heel professionele indruk. Zo kan je de onderhandelingspositie met je leveranciers alleen maar verbeteren. Voilà, je hebt net de eerste stap in ‘Hoe je kosten terugdringen?’ gezet.

  1. Controleer je leveringen en je bestellingen

Door dit te doen, zorg je voor een zekere vorm van bewustwording en zet je ook je leveranciers op scherp. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat je je leveranciers niet mag of kan vertrouwen. Maar gewoon het feit dat je alles controleert en opvolgt, zorgt voor extra waakzaamheid. Er kan nog altijd iets misgaan, zowel bij bestellingen als bij leveringen. Maar als een van de partijen na een aantal dagen, weken of maanden merkt dat er een fout is gemaakt en dat niemand die heeft opgemerkt, dan zet dat de deur wijd open voor misbruik en gefoefel. En daar kan jij als eigenaar de dupe van worden.

Je krijgt sowieso een pluim van je chef, want die zal merken dat je de bestellingen controleert, en dat is positief.  Door het berekenen van je theoretische foodcost kan je ook zien of alles hier in orde is. Ziezo, al een tweede stap gezet in ‘Hoe je kosten terugdringen?’

  1. Spreek met je leveranciers

Nog een belangrijke voorbereidende stap in het terugdringen van je kosten. Vertel je contactpersonen bij je leveranciers wat je aan het doen bent en waarom. Zeg gewoon dat je de rentabiliteit van je zaak wilt verhogen om zo op lange termijn de samenwerking te kunnen voortzetten. Als jij succesvol bent met je zaak, dan zal je ook met hen kunnen blijven samenwerken. Op die manier wordt het een win-winsituatie voor allebei.

  1. Standaardiseer je recepten

Zorg ervoor dat je recepten kloppen en dat je keukenteam ze ook volgt. Spreek regelmatig met je keukenteam, leg hen uit wat en hoe ze het moeten doen. Zorg ervoor dat ze zelf hun recepten standaardiseren en dat iedereen die recepturen ook volgt. Zo slaag je er heel eenvoudig in om je theoretische foodcost te berekenen. Zorg ook voor voldoende en geschikt materiaal om dit te doen, zoals voldoende weegschalen. Nog een eenvoudige tip bij de vraag ‘Hoe je kosten terugdringen?’: plastificeer de recepten zodat je keukenteam ze altijd opnieuw kan gebruiken in de keuken. Steek ze in handzame mappen en dergelijke zodat het hergebruik praktisch en haalbaar wordt.

  1. Volg alles zelf op

Praat regelmatig met je keukenteam over de noodzaak om je kosten terug te dringen. Vraag hen waar de problemen zitten, zoek mee naar een oplossing en volg alles op. Door dat allemaal samen te doen, in volle openheid, geef je je keukenteam vertrouwen. Leg hen ook goed uit dat dit geen extra werk voor hen betekent, maar dat het wel een van de manieren is:

  • om de rentabiliteit te verhogen,
  • op lange termijn open te blijven,
  • en hun lonen te kunnen blijven betalen.

Conclusie: eerst wat voorbereidend werk aan de winkel

Je moet dus niet direct op zoek gaan naar heel concrete maatregelen om je kosten terug te dringen, met wat voorbereidend werk kom je al een heel eind. Heb je een antwoord gekregen op je vraag ‘Hoe je kosten terugdringen?’. Kan ik je verder helpen met tips over horeca, events, en zelfs over online marketing?  Drie gebieden waarin ik door ervaring héél veel kennis heb. Neem dan zeker contact met me op.