Een kerstfeestje is altijd leuk. Zowel de feestjes in familieverband als de feestjes op het werk. En toch is er een groot verschil tussen beide. Te midden van familie mag je je al eens helemaal laten gaan. Op het kerstfeestje op het werk houd je je onstuimige natuur echter het best wat in bedwang. Wat zijn de regels op een kerstfeestje? Eventmanager Bart Van de Cloot lijst de algemene gedragsregels even voor je op.
1. Regels op een kerstfeestje qua kledij: de kleren maken het feest
Op een kerstfeestje maken de kleren het feest. Maar houd er altijd rekening mee dat minder meer is. Daarmee willen we niet zeggen dat je naakt op het feest moet verschijnen, maar uitbundigheid is uit den boze en strookt helemaal niet met de regels op een kerstfeestje.
Basisregel is dat je altijd de kledingcode van je werk respecteert. Dat betekent dat je er netjes en verzorgd bijloopt, in het soort kledij dat past binnen de werksfeer. Werk je in een zakelijke omgeving, dan is een gewone jeans niet geschikt. Is casual de maatstaf in je bedrijf, dan daag je het best niet op in je meest opvallende feestoutfit. Want dan creëer je gegarandeerd een verkeerde indruk.
Onze tip? Draag niets wat je op een doodgewone dag zou dragen. Want op die manier voelt een kerstfeest aan als een gewone maandagochtend op bureau. Draag ook niet wat je al aanhad op het werk die dag. Doe toch je best om wat feestelijks aan te trekken en er goed uit te zien, dat doen ook al je collega’s. Duik dus even in je kast en zoek een gepaste feestoutfit uit.
2. Regels op een kerstfeestje qua collega’s: stel je open voor ontdekkingen
Het kerstfeest is een uitgelezen kans om je collega’s te ontdekken. Loop rond, circuleer en meng je onder de aanwezigen. Tijd om sociaal en assertief te zijn. Grijp de kans om even te praten met mensen met wie je normaal geen contact hebt. Trek je stoute schoenen aan, spreek mensen aan die een stapje hoger staan op de bedrijfsladder of ga eens babbelen met de directeur. Gewoon doen. Babbel met je collega’s, teamgenoten en maatjes, maar leg ook nieuwe contacten, een kerstfeest is daar ideaal voor. En negeer zeker de mensen niet die onder jou staan.
Verras je collega’s zonder jezelf te veel in de schijnwerpers te zetten en vermijd werkgerelateerde gesprekken. Doe dat alleen als je baas dat zelf initieert en geïnteresseerd is in je zakelijke mening. Vertel eens iets over je familie of je toekomstige reisbestemmingen.
Onthoud echter altijd dat je je op een werkgerelateerd evenement bevindt. Die ene misstap kan ervoor zorgen dat je bestempeld wordt als de-collega-die-zijn-grenzen-niet-kent. Ken je limieten, drink met mate en ga zeker geen dronken confrontaties aan. Krijg je het gevoel dat je de controle verliest, dan is het eigenlijk al te laat. Stop meteen met drinken, of bestel een glas water.
3. Regels op een kerstfeestje, ook the morning after
Is de volgende dag een werkdag, dan zorg je ervoor dat je op tijd bent. Ik hoop er samen met je voor dat je geen belangrijke vergadering hebt gepland om 10 uur. En als je toch een beetje te diep in het glas hebt gekeken, maak dan zeker geen reclame voor je kater. Integendeel, dan zet je je meest frisse gezicht op en probeer je je ongemak weg te steken.
Laat niets aan het toeval over, schakel een eventmanager in
Dat is eigenlijk één van de belangrijkste regels op een kerstfeestje: houd de touwtjes ten allen tijde in handen. Wees supergoed voorbereid en laat niets aan het toeval over. Tijdens een feest op het werk gaat er altijd wel iets mis. Maar het beste is om dit te accepteren, ontspannen te blijven en zoveel mogelijk te genieten.
Weet je trouwens hoe je daarvoor kan zorgen? Door een eventmanager in te schakelen die de hele avond perfect doet verlopen. En is er toch een manco, dan lost hij dat in geen tijd op. Bart Van de Cloot is zo’n deskundige eventmanager. Denk je dat je hem kan gebruiken? Neem dan contact met hem op. Een eerste gesprek is altijd gratis.